November 29, 2023

Bunga Cengkih atau nama saintifiknya Syzygium aromaticum, adalah spesies pokok yang dikatakan berasal dari Indonesia. Pokok Bunga Cengkih  boleh hidup sehingga 100 tahun dan sering ditanam di kawasan tropika, termasuk Indonesia, India, Madagascar, dan Filipina. Pokok Bunga Cengkih  boleh membesar sehingga 12 meter (40 kaki) tinggi. Antara kegunaan, khasiat dan info berkaitan bunga cengkih adalah seperti berikut;

 1. Perkataan “Bunga Cengkih “ berasal dari perkataan Latin “clavus,” yang bermaksud “paku,” kerana bentuk Bunga Cengkih  menyerupai paku kecil.
 2. Pokok Bunga Cengkih adalah ahli keluarga Myrtaceae, yang juga termasuk tumbuhan rempah lain seperti kayu manis dan lada sulah.
 3. Bunga Cengkih ialah dari tunas bunga kering dari pokok Bunga Cengkih. Tunas bunga tersebut dituai apabila berwarna merah jambu dan masih belum dibuka, dan kemudian dikeringkan menjadi kepada warna coklat kemerahan.
 4. Bunga Cengkih mempunyai rasa yang kuat, sedikit manis, dan sedikit pahit dan digunakan dalam memasak bagi menambah rasa pada hidangan.
 5. Bunga Cengkih adalah sumber antioksidan yang telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional sebagai sifat anti-radang dan antimikrob.
 6. Minyak Bunga Cengkih , yang diekstrak daripada putik bunga, digunakan dalam aromaterapi dan dipercayai mempunyai sifat melegakan kesakitan dan antiseptik.
 7. Bunga Cengkih adalah bahan utama dalam campuran rempah yang dipanggil garam masala, yang biasa digunakan dalam masakan India.
 8. Bunga Cengkih juga digunakan untuk membuat rokok Bunga Cengkih , yang popular di beberapa negara.
 9. Pokok Bunga Cengkih terkenal dengan bunga yang menarik dan boleh juga ditanam sebagai tanaman hiasan.
 10. Bunga Cengkih pernah menjadi komoditi yang sangat berharga dan digunakan sebagai bentuk mata wang pada zaman dahulu.
 11. Bunga Cengkih adalah sumber vitamin dan mineral yang baik, termasuk vitamin C, kalsium, dan zat besi.
 12. Bunga Cengkih mengandungi sebatian yang dipanggil eugenol, yang memberikan mereka rasa tersendiri dan juga digunakan dalam pengeluaran minyak wangi dan perasa.
 13. Bunga Cengkih dikatakan ada digunakan dalam perubatan tradisional Cina untuk merawat masalah pencernaan, masalah pernafasan, dan sakit gigi.
 14. Bunga Cengkih juga digunakan dalam perubatan tradisional Indonesia untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk cirit-birit, demam, dan senak.
 15. Bunga Cengkih  digunakan dalam pengeluaran minyak Bunga Cengkih , yang digunakan dalam pengeluaran sabun, detergen, dan produk penjagaan diri yang lain.
 16. Bunga Cengkih juga digunakan untuk membuat teh Bunga Cengkih , yang dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk membantu penghadaman dan mengurangkan keradangan.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *