November 29, 2023

Heliconia ialah genus tumbuhan berbunga dalam keluarga Heliconiaceae, yang telah dikelaskan di bawah order Zingiberales. Heliconia dikatakan berasal dari kawasan tropika Amerika, dari Mexico hingga Argentina. Ciri-ciri tumbuhan ini ialah mempunyai daun yang panjang, mempunyai rizom dengan bractanya yang berwarna-warni seperti warna merah, oren, kuning atau hijau. Heliconia ditanam di seluruh dunia di kawasan tropika dan subtropika, termasuk Asia Selatan dan Tenggara, Kepulauan Pasifik, dan sebahagian Afrika.

Bunga Heliconia sesuai di tanam dalam iklim panas dan lembap dengan banyak cahaya matahari. Pokok Heliconia boleh ditanam dalam pelbagai jenis tanah, tetapi ia lebih suka tanah bersaliran baik yang kaya dengan bahan organik.  Heliconia boleh dibiakkan melalui penggunaan biji benih atau dengan melalui rizom tumbuhan.

Bunga Heliconia sering ditanam di taman dan landskap sebagai tumbuhan hiasan kerana bunganya yang berwarna-warni. Tumbuhan ini boleh digunakan untuk menambah sentuhan tropika pada mana-mana taman, dan ia sering digunakan dalam landskap bersama-sama dengan tumbuhan tropika lain seperti pokok palma dan bunga raya.

Selain ditanam untuk nilai hiasan, tumbuhan ini juga digunakan sebagai sumber makanan dan ubat. Daun dan batang tumbuhan dipercayai boleh digunakan dalam perubatan tradisional, dan nektar tumbuhan adalah sumber makanan yang popular untuk banyak spesies burung dan serangga.

Terdapat lebih 200 spesies bunga Heliconia yang terdapat di seluruh dunia. Antara 20 jenis bunga heliconia yang popular adalah seperti berikut;

1.     Heliconia bihai

2.     Heliconia caribaea

3.     Heliconia collinsiana

4.     Heliconia latispatha

5.     Heliconia chartacea

6.     Heliconia psittacorum

7.     Heliconia rostrata

8.     Heliconia stricta

9.     Heliconia wagneriana

10.  Heliconia episcopalis

11.  Heliconia pendula

12.  Heliconia pogonantha

13.  Heliconia spathocircinata

14.  Heliconia vellerigera

15.  Heliconia xerogona

16.  Heliconia tortuosa

17.  Heliconia nutans

18.  Heliconia latispatha

19.  Heliconia schiediana

     20. Heliconia stricta

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *