November 29, 2023

Bunga keratan (Cutting flower) ialah bunga yang dipotong daripada pokok dan digunakan untuk tujuan hiasan. Bunga kerata biasanya digunakan dalam gubahan atau jambangan bunga dan sering diberikan sebagai hadiah. Beberapa jenis bunga keratan yang biasa digunakan termasuk bunga ros, teratai, carnation, daisies, bunga kekwa dan tulip. Tanaman bunga biasanya ditanam di rumah hijau atau di ladang yang luas. Bunga-bunga akan dipotong apabila mengikut kesesuaian dan kemudiannya dihantar kepada kedai bunga dan peruncit lain untuk dijual. Bunga keratan adalah pilihan popular untuk menghias rumah, pejabat dan di dalam majlis istimewa seperti perkahwinan.

Berikut adalah 10 negara pengeluar bunga keratan;

Netherlands: pengeluar utama bunga keratan di dunia, dengan pengeluaran lebih 4.3 bilion bunga setiap tahun. Negara ini terkenal dengan ladang tulip, yang merupakan tarikan utama pelancong.

  • Colombia: pengeluar bunga keratan dengan pengeluaran lebih 2.8 bilion bunga setahun. Negara ini terkenal dengan bunga ros, carnation, dan kekwa.
  • Kenya: pengeluar bunga keratan dengan pengeluaran lebih 2.6 bilion bunga setahun. Negara ini terkenal dengan bunga ros dan carnation.
  • Ecuador: pengeluar bunga keratan, dengan pengeluaran lebih 2.5 bilion bunga setahun. Negara ini terkenal dengan bunga ros, carnation, dan kekwa.
  • Ethiopia: pengeluar bunga keratan, dengan pengeluaran lebih 1.9 bilion bunga setahun. Negara ini terkenal dengan bunga ros dan carnation.
  • India: pengeluar bunga keratan keenam terbesar, dengan pengeluaran lebih 1.5 bilion bunga setahun. Negara ini terkenal dengan bunga mawar dan marigold.
  • China: pengeluar bunga keratan, dengan pengeluaran lebih 1.4 bilion bunga setahun. Negara ini terkenal dengan bunga ros dan kekwa.
  • Israel: pengeluar bunga keratan, dengan pengeluaran lebih 1.3 bilion bunga setahun. Negara ini terkenal dengan bunga ros dan carnation.
  • Turki: pengeluar bunga keratan, dengan pengeluaran lebih 1.2 bilion bunga setahun. Negara ini terkenal dengan bunga ros dan kekwa

Jepun: pengeluar bunga keratan kesepuluh terbesar, dengan pengeluaran lebih 1 bilion bunga setiap tahun. Negara ini terkenal dengan bunga ros dan kekwa.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *